24 February 2025
Things to Do , Εκδηλώσεις

Ανοιχτή συζήτηση για τον επαναπατρισμό κυπριακών αρχαιοτήτων στο ARTos House

Τη συζήτηση συντονίζει ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης

Δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2025

Ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Επαναπατρισμοί κυπριακών αρχαιοτήτων: Η περίπτωση της υπόθεσης του Μονάχου» διοργανώνει τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου το Ίδρυμα Universitas, στο Πολιτιστικό και Ερευνητικό Ίδρυμα ARTos

Τη συζήτηση συντονίζει ο κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης, πρόεδρος του Ιδρύματος Universitas και κύρια ομιλήτρια είναι η ιστορικός- αρχαιολόγος και διευθύντρια του Ιδρύματος Universitas Κατερίνα Χατζηστυλλή, πρώην ειδική εμπειρογνώμων της Υπόθεσης Μονάχου (Εγκληματολογικό Τμήμα Βαυαρικής Αστυνομίας και Εφετείο Μονάχου).

Το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας συνιστά μία από τις πλέον καταστρεπτικές συνέπειες της εισβολής του τουρκικού στρατού στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Σωρεία περιπτώσεων λαθρανασκαφών και παράνομων ανασκαφών αρχαιολογικών θέσεων από μη εξουσιοδοτημένα ή μη αναγνωρισμένα ιδρύματα, εκούσιας καταστροφής αρχαιολογικών θέσεων από τον τουρκικό στρατό, καθώς και κλοπής αρχαιοτήτων από μουσεία, ιδιωτικές συλλογές, εργαστήρια συντήρησης ή αποθήκες ξένων αρχαιολογικών αποστολών, έχουν εντοπισθεί και καταγγελθεί από τους αρμόδιους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς.

Με την ολοκλήρωση της Υπόθεσης Μονάχου, μίας από τις πλέον πολύπλοκες υποθέσεις κλοπής, παράνομης εξαγωγής, διακίνησης και εμπορίας αρχαιοτήτων και έργων τέχνης από το βόρειο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, θα επιχειρήσουμε μία συνοπτική παρουσίαση των μεθόδων που ακολουθήθηκαν για την ταυτοποίηση των αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, καθώς και την προσπάθεια εντοπισμού της ακριβούς προέλευσης τους από συγκεκριμένα μνημεία ή από ιστορικές, πολιτισμικές και γεωγραφικές περιοχές, σε συνάρτηση με την προσπάθεια διερεύνησης και εντοπισμού των διασυνδέσεων του Τούρκου αρχαιοκάπηλου Αϊντίν Ντικμέν με οργανωμένα δίκτυα εμπόρων τέχνης, οίκων δημοπρασιών, γκαλερί και συλλεκτών.

Μία υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που φαίνεται να εκτυλίχθηκε, άλλοτε με την ανοχή και άλλοτε με τη συνέργεια του κατοχικού στρατού και του κατοχικού καθεστώτος

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, ARTos, Λευκωσία, 18.15. Πληρ. 22795002

Η ομιλήτρια

Η Κατερίνα Χατζηστυλλή σπούδασε Αρχαιολογία, Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Λονδίνου και Μονάχου. Εργάζεται ως Διευθύντρια του Ιδρύματος Universitas (Universitas Foundation) στον τομέα της Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαχείρισης. Το Ίδρυμα προωθεί την έρευνα και καινοτομία για αντιμετώπιση σύγχρονων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων, καθώς και την ίδρυση / ή και υποστήριξη Ιδρυμάτων (πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα). Συμμετέχει στην εκπόνηση συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στη διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων και εκθέσεων.

Έχει εργασθεί σε ακαδημαϊκά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία), καθώς και σε μουσεία του εξωτερικού (Γερμανικό Μουσείο, Παλαιά Πινακοθήκη, Μόναχο κ.ά.). Υπήρξε συνεργάτιδα σε επαναπατρισμούς κυπριακών αρχαιοτήτων (Υπόθεση Μονάχου) στο Εφετείο Μονάχου, συμμετείχε σε ανασκαφές στην Κύπρο και την Ελλάδα, και συνεργάστηκε με το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Έλαβε μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς με διακρίσεις (Μπιενάλε Βενετίας), συνεργάστηκε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Παγκόσμιο Φόρουμ Πολιτισμών, Λευκωσία, στην καταγραφή των θρησκευτικών μνημείων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους τομείς της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολιτιστικής Πολιτικής και Διπλωματίας.

Σχετικά

Ατζέντα
February 2025
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close